На този ден - 11 септември, през 2001 г. бяха атентатите

...
На този ден - 11 септември, през 2001 г. бяха атентатите
Коментари Харесай

На този ден: Навършват се 22 г. от терористичния акт в САЩ, разрушил кулите-близнаци

На този ден - 11 септември, през 2001 година бяха атентатите в Съединени американски щати, при които бяха сринати кулите-близнаци. Тогава четири самолета, летящи над източната част на Съединени американски щати, бяха завладяни по едно и също време от дребни екипи похитители. След това те бяха употребявани като великански управляеми ракети, с цел да се разбият в знакови здания в Ню Йорк и Вашингтон, напомня БГНЕС.
Два от тези самолети удариха кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. Първият удари Северната кула в 08:46 източно време (13:46 GMT – по Гринуич). Вторият се разруши в Южната кула в 09:03. 
Сградите са опожарени, хората по горните етажи бяха в капан, над града се носеха облаци пушек. За по-малко от два часа и двете 110-етажни кули се срутиха в облаци прахуляк.
В 09:37 третият аероплан унищожи западната стена на Пентагона - гигантския щаб на американската войска край столицата на страната Вашингтон.
Четвъртият аероплан се разруши в поле в Пенсилвания в 10:03, след дейности на пасажерите против похитителите. Смята се, че похитителите са имали желание да нападат постройката на Капитолия във Вашингтон.
При офанзивата починаха общо 2 977 души (без да броим 19-те похитители) са изгубили живота си, множеството от тях в Ню Йорк. Според статистиката всички 246 пасажери и екипаж на борда на четирите самолета бяха убити. В кулите близнаци 2 606 души починаха - тогава или по -късно от получените пострадвания.  В Пентагона са убити 125 души. Най-младата жертва е двегодишната Кристин Лий Хансън, която умира на един от самолетите с родителите си Питър и Сю.
Най-възрастният беше 82-годишният Робърт Нортън, който беше на различен аероплан със брачната половинка си Жаклин, пътуващи за женитба.
При удара на първия аероплан почти 17 400 души са били в кулите. Никой не е оживял над зоната на удара в Северната кула, само че 18 съумяха да избягат от етажите над зоната на удара в Южната кула.
Сред потърпевшите има жители на 77 разнообразни страни. Хиляди хора бяха ранени или по-късно развиха болести, свързани с офанзивите, в това число пожарникари, които са работили измежду токсични парчета. Като нападатели беше посочена ислямска екстремистка мрежа, наречена „ Ал Кайда “, която възнамерява офанзивите от Афганистан. Водена от Осама бин Ладен, „ Ал Кайда “ упрекна Съединени американски щати и техните съдружници за спорове в мюсюлманския свят. Деветнадесет души направиха отвличания, работещи в три екипа от по петима и един от четирима (в самолета, който се разруши в Пенсилвания).
Всяка група включваше някой, който е минал образование за водач. Това било осъществено в летателни учебни заведения в самите Съединени американски щати. Петнадесет похитители бяха саудитци като самия Бин Ладен. Двама бяха от Обединените арабски емирства, един от Египет и един от Ливан.
По-малко от месец след нападенията президентът Джордж Буш оглави нашествието в Афганистан – подкрепена от интернационална коалиция - за премахване на „ Ал Кайда “ и гонене на Бин Ладен. Десет години по-късно – през 2011 година американските войски най-сетне откриха и убиха Бин Ладен в прилежащ Пакистан.Предполагаемият уредник на атентатите от 11 септември Халид Шейх Мохамед беше задържан в Пакистан през 2003 година Оттогава той е арестуван в Съединени американски щати в залива Гуантанамо.
„ Ал Кайда “ към момента съществува. Тя е най-силна в Африка на юг от Сахара, само че даже и в този момент има членове в Афганистан. Американските войски напуснаха Афганистан през 2021 година след близо 20 години.
След атентата на 11 септември сигурността на полетите беше засилена по целия свят през годините след 11 септември. В Съединени американски щати е основана Администрация по сигурността на превоза, с цел да се ускори сигурността на летищата и самолетите.
Над осем месеца протече почистването на „ Ground Zero “ - мястото на падналите кули близнаци. Сега мемориал и музей стоят на мястото, а постройките бяха издигнати още веднъж, само че с друг дизайн.
Завършеният централен детайл - Един Световен търговски център или „ Кулата на свободата “ - даже е по-висок ( 541 м) от първичната Северна кула, която беше с близо 100 метра по-ниска. Реконструкцията в Пентагона лиши малко по-малко от година, като личният състав се върна в офисите си до август 2002 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР